Colesterol

El colesterol és un dels principals factors de risc en malalties cardiovasculars, però no sempre és dolent, sinó que és imprescindible per a la vida.
Cal diferenciar el colesterol de la sang (produït pel propi organisme de forma natural) del colesterol dels aliments, no sent aconsellable que el colesterol total en sang superi uns valors de 200 mg/dl, si aquest valor es trobés entre 200-250 mg/dl, s’aconsella seguir unes consells higiènico-dietètic per reduir aquests valors, si el valor fos superior o no es mantingués per sobre de 200 mg/dl el metge valorarà la millor estratègia per reduir la hiperlipidèmia.
En el colesterol podem diferenciar 3 grups d’estructures grasses, el HDL (conegut com el “colesterol bo”), el LDL i VLDL (coneguts com els “colesterols dolents”).

En referència a l’alimentació, hem de tenir en compte que té efectes més nocius la ingesta d’aliments rics en greixos saturats que el propi colesterol.
Contenen colesterol els aliments d’origen animal: vísceres, carns i embotits, nata i mantega, brioixeria i pastisseria (si porten com a ingredients làctics o greixos animals i ou)
Ni l’oli d’oliva ni els olis de llavors, com el de gira-sol, contenen colesterol, ja que son d’origen vegetal.
S’aconsella limitar la ingesta de colesterol, consumir sobretot greix procedent de l’oli d’oliva, augmentar el consum d’aliments rics en antioxidants naturals (aliments vegetals en general), i consumir fruites, llegums i algues, ja que la fibra que contenen impedeix l’absorció del colesterol i els greixos.